به گزارش مشرق، محمد علی الحوثی عضو شورای عالی سیاسی یمن به موضع گیری درباره تحولات کشور آفریقایی نیجر پرداخت.
وی افزود: با نگاهی به تحولات نیجر و قبل از آن بورکینافاسو و مالی، شاهد موفقیت انقلابهای آزادی بخش ملی در برابر هیمنه فرانسه و غرب بودیم.
الحوثی اعلام کرد: هر اقدام نظامی برنامه ریزی شده از سوی فرانسه در نیجر گامی جسورانه چه به شکل مستقیم چه در قالب حمایتی، علیه اراده مردمی آزادی بخش در غرب آفریقا و چه بسا کل آفریقا خواهد بود.
وی ادامه داد: از جامعه آزاد می خواهیم که هر اقدام نظامی علیه کشورهای آفریقایی که فقط به دنبال حق طبیعی خود برای استقلال پس از چند دهه هستند، را محکوم کنند.
این در حالی است که رادیو فرانسوی «RFI» اعلام کرد رؤسای ستاد کل مجمع اقتصادی کشورهای غرب آسیا (اکوواس) برنامه دارند ۲۵ هزار نیروی نظامی را برای حمله نظامی احتمالی به نیجر آماده کنند. بخشی از این نیروها از نیجریه هستند.
یک مقام آگاه در ریاستجمهوری نیجریه در گفتوگو با« RFI» گفت: نیجریه مصمم است که رهبر این عملیات باشد و در صورت لزوم، بیش از نیمی از نیروهای موردنیاز این حمله نظامی را تأمین خواهد کرد.
با این حال روزنامه والاستریت ژورنال دیروز دوشنبه به نقل از منابع آگاه اعلام کرد کشورهای مجمع اقتصادی غرب آفریقا هنوز آمادگی و توان لازم برای مداخله نظامی تمام عیار علیه نیجر را ندارند.
هفته گذشته ۱۵ کشور عضو اکوواس ۷ روز به کودتاگران در نیجر فرصت دادند که محمد بازوم، رئیسجمهور مخلوع این کشور را آزاد کنند، در غیراینصورت حمله نظامی علیه شورای نظامی نیجر را آغاز خواهند کرد.
دیروز این ضربالاجل یک هفتهای به پایان رسید، اما تاکنون هیچ نشانهای از حمله نظامی یا بسیج نیروهای نظامی در کشورهای همسایه نیجر دیده نمیشود.
همزمان با پایان ضربالاجل مجمع اقتصادی کشورهای غرب آفریقا (اکوواس) به شورای نظامی حاکم بر کشور نیجر برای آزادی «محمد بازوم»، رئیسجمهور مخلوع این کشور، این شورای نظامی اعلام کرد که تا اطلاع ثانوی آسمان این کشور بسته است.
با پایان این فرصت یک هفتهای، کودتاگران از مردم نیجر خواستهاند که برای دفاع از کشور آماده باشند. بنابر گزارشها آموزش نیروهای امنیتی در نیجر آغاز شده و نیروهای نظامی بیشتری در مرزهای نیجر با نیجریه و بنین مستقر شده است.
همچنین اعلام شده است که همزمان با اتمام مهلت تعیین شده برای آزادی محمد بازوم و مواجهه کودتاگران این کشور با مداخله نظامی احتمالی گروه اکوواس، شورای نظامی جدید این کشور از گروه واگنر تقاضای کمک کردند.
آژانس خبری آناتولی روز یکشنبه با اعلام این مطلب گزارش داد که این درخواست در جریان دیدار سران کودتای نظامی در نیجر از کشور همسایه مالی مطرح شده است.
پس از آنکه تیمی که روز پنجشنبه از سوی اکوواس برای میانجیگری به نیجر اعزام شده بود، اجازه ملاقات با ژنرال «عبدالرحمن چیانی» رئیس شورای انتقالی این کشور را نیافت، وزرای دفاع کشورهای عضو اکوواس روز جمعه طرح مداخله احتمالی در نیجر را نهایی کردند و از نظامیان خواستند منابع مورد نیاز این اقدام را آماده کنند.
نیروهای گارد ریاست جمهوری نیجر چهارشنبه (۴ مرداد ۲۶ ژوئیه) محمد بازوم رئیس جمهور این کشور را در داخل کاخ ریاست جمهوری در بازداشت قرار دادند و سپس او را از مقامش برکنار کردند.
کودتاچیان نیجر روز جمعه (۶ مرداد ۲۸ ژوئیه)، ژنرال عبدالرحمن چیانی را به عنوان رئیس شورای انتقالی این کشور منصوب کردند.
نیجر با ۱.۳ میلیون کیلومترمربع مساحت، پهناورترین کشور در منطقه غرب آفریقاست و اکثریت جمعیت ۲۴ میلیون نفری آن را مسلمانان تشکیل میدهند. نیجر هر چند یکی از فقیرترین کشورهای جهان است اما از بزرگترین ذخایر اورانیوم نیز برخوردار است. این کشور تا سال ۱۹۶۰ مستعمره فرانسه بود و در این سال استقلال خود را از این کشور اعلام کرد.